top of page

Selbak-bedrift på topp i Europa

Selbak-bedrift på topp i Europa

Av ØIVIND LÅGBU, POLITISK KOMMENTATOR

Publisert: 09. november 2016, kl. 17:40 Sist oppdatert: 09. november 2016, kl. 17:40

AS OM BE Plast på Selbak har plassert seg helt i teten i Europa i teknologisk nyskaping. Nå øker omsetningen kraftig.

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir I front i teknologiutvikling: OM BE Plasts administrerende direktør Bjørn Lie (til venstre) og utviklingssjef Knut Richard Kviserud med plastformer og propell for Sleipner. (Arkivfoto: Terje Antonsen) 

KOMMENTARPlastbedriften viser at det er fullt mulig å gå mot strømmen. I stedet for å flagge ut industriproduksjon til Kina og lavkostland, og flytte arbeidsplasser ut av landet, har Selbak-bedriften satset her hjemme gjennom å samarbeide med de fremste teknologiske miljøene i landet. Administrerende direktør Bjørn Lie fortalte om suksessen på Fredrikstad-konferansen onsdag. Innovasjon og utvikling var en ledetråd under samlingen, som i år hadde rundt 200 deltagere, og OM BE Plasts historie var ett av høydepunktene.   

Bjørn Lie kom med en nyttig oppskrift på hvordan en mindre bedrift (med rundt 30 ansatte) kan utvikle seg i et tett samarbeid med kunder og forskningsmiljøer. OM Be Plast har satset på produktutvikling og brukt Skattefunn (som gir skattefradrag for utgifter til forskning og utvikling) og deltatt i Forskningsrådets BIA-program (BIA = Brukerstyrt Innovasjonsarena).

Det har gitt svært gode resultater. Gjennom samarbeidet med kundene og forskere ved flere avdelinger i SINTEF har Selbak-bedriften videreutviklet metoder for fremstilling av tekniske plastprodukter. Nye former for 3D-printing og plaststøping har gitt raskere og rimeligere produkter, og bedriften har fått flere nye oppdrag. En av samarbeidsbedriftene i Fredrikstad er Sleipner Motor. Nå er det mulig å få produsert prototyper raskere enn før. Ifølge Lie har OM BE Plast kommet lengst i Europa på sitt felt.

Les mer:  Plastbedriftene i Fredrikstad med eget testlaboratorium

Sykehuset Østfold satte seg ikke mindre ambisjoner for sitt utviklingsarbeid. I 2011 ville direktør Just Ebbesen gjøre det nye Kalnes-sykehuset til det beste i Europa innen tjenesteinnovasjon. Innovasjonssjef Ingunn Olsen fortalte om resultatene på Fredrikstad-konferansen. I fjor fikk sykehuset bekreftelsen på at det ligger i det absolutte tetsjiktet i Europa, gjennom å få en pris fra Microsoft for å være det mest innovative sykehuset i Europa.

På Kalnes brukes teknologi på nye områder: Ansatte har fått spille «dataspill» for å bli bedre kjent på arbeidsplassen. Sykehuset har fått utviklet teknologi som gjør det mulig å følge pasienters bevegelser. Med en bevegelsessensor fra TV-spillsystemet X-box kan helsepersonellet bli varslet på smarttelefon og nettbrett når en pasient beveger seg inne på rommet sitt. I et samarbeid med Fredrikstad-bedriften Dignio kan sykehusansatte følge opp kreftpasienter mens de er hjemme. Sykehuset har også utviklet en digital veileder i akuttpsykiatri gjennom en egen app. For tiden har sykehuset åtte slike prosjekter, og flere er på vei. Det blir svært interessert å følge utviklingen videre. I helsesektoren skal færre ansatte ta seg av flere pasienter og beboere, og ny teknologi er en av forutsetningene for å lykkes.    


Øivind Lågbu, politisk kommentator

Erfaringene fra OM BE Plast og Sykehuset Østfold har utvilsomt overføringsverdi, og det er nettopp slike eksempler som viser nytten ved å ha den årlige Fredrikstad-konferansen. For ikke å glemme de mange samtalene som skjer i pausene mellom foredragene, hvor deltagerne kan lære av hverandre og få nye kontakter. 

10 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page